На крупнейшем зрительском кинофестивале в Торонто состоялась североамериканская премьера украинской драмы-антиутопии «Атлантида» режиссера Валентина Васяновича, передает пресс-служба Госкино.

Показ состоялся в рамках программы Contemporary World Cinema. Премьера прошла с аншлагом, поскольку ранее «Атлантида» получила главную награду параллельной конкурсной программы «Горизонты» в Венеции и в Торонто приехала уже с фестивальной репутацией.

«Атлантида» - авторская иллюстрация ближайшего гипотетического будущего Украины, которая выиграла войну с Россией и присоединила Донбасс обратно.

«Я дуже радий, що північноамериканська прем’єра «Атлантиди» відбувається саме тут, в Торонто, адже колись мій короткометражний фільм вже потрапляв на цей фестиваль і навіть отримав тут спеціальну відзнаку. Зрозуміло, що останніми роками тема війни є найважливішою для українських митців. Це надзвичайно важливо і для мене, бо цією картиною ми розповідаємо цілому світу, що у нас дійсно відбувається війна», - рассказал со сцены Васянович.

«Ми говоримо про антиутопію, яка після війни має всі шанси стати реальністю. Йдеться про екологічні проблеми (затоплено ядерну шахту неподалік міста Єнакієво і продовжується незаконний видобуток вугілля), відсутність фахової реабілітації військових і складність питання вибору, яке постане перед учасниками бойових дій – братися за відновлення своєї країни чи скористатися можливостями емігрувати», - добавил исполнитель главной роли Андрей Римарук, непрофессиональный актер.

В широкий украинский прокат «Атлантида» выйдет в 2020 году, но точной даты релиза пока нет.