16 - 23 квітня
Кінотеатр „Кінопалац”
вул. Інститутська,1, Київ

Уже втретє в Україні відбудуться Дні польського кіно. У рамках цьогорічних Днів кіно будуть представлені найцікавіші польські фільми, створені протягом останніх двох років. Українські глядачі матимуть нагоду знову зустрітись на екрані з улюбленими польськими акторами – Артуром Жмієвським, Анджеєм Хирою, Данутою Стенкою, Маєю Коморовською, Янушем Гайосом, Богуславом Ліндою.

Вперше окрім традиційних організаторів – Польського Інституту у Києві та Інституту імені Адама Міцкевича у Варшаві, фестиваль буде проходити за підтримки Української кінофундації (UCF) та Польського інституту кіномистецтва (PISF). В рамках угоди між Українською кінофундацією та Польським інститутом кіномистецтва також заплановано проведення Фестивалю українського кіно в Польщі у вересні цього року.

У рамках Днів польського кіно  буде представлено сім різних за жанром і тематикою кінострічок.
Головною подією стане українська прем’єра нового фільму «Катинь» (2007) - номінанта на премію «Оскар-2008» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Картину особисто  представлятиме славетний польський режисер Анджей Вайда, який завітає до Києва разом із дружиною, відомою актрисою і сценографом Кристиною Захватович. «Катинь» - це історія про польських офіцерів, вбитих НКВС у Катині під час Другої світової війни. Режисер змальовує трагедію жінок, які не знали про цей злочин і з надією чекали на своїх чоловіків, синів та братів. Це безкомпромісний розрахунок із брехнею, яка змушувала Польщу забути про своїх героїв. Фільм про незламну боротьбу за пам’ять і правду, завдяки якій сьогодні існує вільна Польща.

У цьогорічній програмі Днів польського кіно буде представлено низку яскравих дитячих образів. Зокрема, у фільмі „Штучки” (2007, реж. Анджей Якімовський) поштовхом до розвитку історії стали спровоковані шестирічним Стефеком події, які, як гадає хлопець,   дозволять йому наблизитись до батька, котрий залишив матір заради іншої жінки. За твердженням авторів: „Це фільм про автомобілі, жінок і кохання”. Картина здобула низку міжнародних нагород, зокрема нагороду ім. Сергія Параджанова на МКФ у Тбілісі та Гран-прі „Золоті леви” на фестивалі польських художніх фільмів у Гдині. Тонким відчуттям гумору, позитивними вібраціями і магією цей фільм близький до „Жасмину” (2006, реж. Ян Якуб Кольський).
 У „Жасмині” світ представлено очима п’ятирічної дівчинки Ґені, дочки реставраторки, яка потрапила до дивовижного монастиря, де монахи наділені незвичайними рисами. Кожен з них має власний фруктовий запах – один пахне черемхою, другий – черешнею, третій – сливою, і цим ароматам притаманні особливі властивості.

Фільм „Все буде добре” (2007, реж. Томаш Вишневський) розповідає історію про дружбу і віру, яка здатна зрушити гори. Головний герой, 12-річний Павлик, вирушає на прощу до Ченстохови, долаючи 350 кілометрів, аби вимолити здоров’я для своєї хворої на рак матері. Його товаришами у бігу на довгу дистанцію стають учитель фізкультури Анджей, який бореться з алкоголізмом, та брат Пьотр, котрий має розумові вади.
 
Друга режисерська робота відомого актора Богуслава Лінди „Світлі блакитні вікна” (2006) розповідає про незвичайну дружбу, надію і самотність. Фільм сповнений почуттями, у ньому гумор і драма переплітаються  як у житті. За настроєм фільм близькій до „Поговори з нею” П.Альмодовара і „Мови ніжності” Джеймса Л.Брукса..

Фільм „Хоровод” (2007, реж. Єжи Штур) показує життя різних поколінь поляків – представників двох світів, яким часом буває надзвичайно важко знайти порозуміння між собою. Єдине, що їх об’єднує - це кохання: теперішнє, колишнє чи майбутнє. Воно закручує героїв фільму у хороводі: шаленому, швидкому, непередбачуваному…

Події детективної комедії „У пана Бога в садку” (2007, реж. Яцек Бромський) розгортаються у провінційному містечку Крульови Мост, вже відомому за фільмом „У пана Бога за пазухою” (1998). Із попереднього фільму прийшли персонажі парафіяльного священика та коменданта поліції. Натомість сум’яття у розмірене життя вносять новоприбулі молодий поліцейський  Челенцький та гангстер Юзеф Чапля, головний свідок у справі мафії. Фільм демонструватиметься лише у Києві.

На фестивалі планується приїзд високих гостей із світу польського кіно: режисера Анджея Вайди, його дружини – сценографа і актриси Кристини Захватович, відомих польських акторів Анджея Хири та Магдалени Чєлєцкої, багатьох вітчизняних кінематографістів, а також державних посадовців та представників дипломатичного корпусу.

Розклад показів:
 
17 квітня, четвер,      19-00 „Катинь”
18 квітня, п’ятниця,   19-00 „Хоровод”
19 квітня, субота,      17-00 „Світлі блакитні вікна”
20 квітня, неділя,       17-00 „Штучки”
21 квітня, понеділок,  19-00 „Все буде добре”
22 квітня, вівторок,    19-00 „Жасмин”
23 квітня, середа,      19-00 „У пана Бога в садку”