Вперше в історії Каннського фестивалю Україна була представлена власним павільйоном у Віллаж Інтернасьйональ, де традиційно проходив Каннський кіноринок, найбільший у світі.

29 травня о 13:00 в залі Сінематека Кінотеатру Київ відбулася прес-конференція за участі:

- Андрія Халпахчі, директора Української кінофундації
- Максима Ільяшенко, генерального директора МКФ «Молодість»
- Тагіра Імангулова, прес-секретаря компанії Nemiroff
- Олега Малишевського, виконавчого директора «Ялта Фільм», який представляв в Каннах фільм «Сафо»
- а також Олександра Шапіро, який представляв в Каннах свій фільм «Кастинг»

На цьогорічному Каннському фестивалі Україна завдяки спільним зусиллям Української кінофундації та міжнародного бренду Nemiroff потужно презентувала свою кіноіндустрію:

1) Україна вперше стала  однією з 40 країн, представлених власними національними павільйонами у Віллаж Інтернасьйональ (*http://www.festival-cannes.fr/en/festivalServices/villageInternational.html)

2) На Каннському кінофестивалі було показано сім вітчизняних повнометражних стрічок вироблених протягом останнього року («Кастинг» Олександра Шапіро, «Ілюзія страху» Олександра Кирієнка, «Сафо» Роберта Кромбі, «Богдан Зиновій Хмельницький» Миколи Мащенка, «Прикольна казка» Романа Ширмана, «Владика Андрей» Олеся Янчука, «13 місяців» Іллі Ноябрьова), кожна з яких була представлена режисером або продюсером

3) Щодня до українського кіно пригорталась увага сотень гостей та учасників фестивалю і кіноринку завдяки вечірніми коктейлям-презентаціям від Nemiroff. Кожна презентація була присвячена різним темам: Київському МКФ «Молодість», Ювілею Кіностудії імені Довженка, Одеській кіностудії, Ялта Фільм, а також ряду нових кінопроектів у виробництві: «Пригоди бравого вояка Швейка» Рината Газізова, «Дау» Іллі Хржановського, «Микита Кожум’яка» Михайла Кострова, «Дом с башенкой» Єви Нейман

4) Понад 300 гостей зібрав спільний прийом-презентація Української кінофундації та міжнародного бренду Nemiroff на честь українського кіно, який пройшов в ресторані Long Beach на бульвары Круазетт і став однією з найяскравіших подій нічного життя Канн. Прийом відвідали режисери, продюсери, артисти, гості і учасникі фестивалю, високі посадові особи, представники дипломатичного корпусу та численні міжнародні ЗМІ. Почесним гостем прийому стала зірка світового кіно відомий французький актор Венсан Кассель.

“Ми дуже задоволені нашим першим павільйоном, - розпочав Андрій Халпахчі, - чесно кажучи, я навіть не розраховував на таку кількість відвідувачів і такий успіх. Представники фестивалів, на які ми раніше тільки намагалися відправляти українські фільми, самі підходили до нас із проханням допомогти запросити наші фільми для участі в їхніх програмах. Ми навіть створили певну конкуренцію: так наприклад щодо «Сафо» представники Берлінського фестивалю настоюють на тому, щоб міжнародна фестивальна прем’єра відбулася саме на наступному Берлінале…”


“Але ж цього року вперше спостерігається подібний ріст вітчизняного кіновиробництва. 12 повнометражних стрічок заплановано до виходу, з яких 7 ми вже мали змогу продемонструвати в Каннах. Українські фільми широко рекламувались на фестивальних локаціях, рекламні сторінки вийшли в трьох Каннських щоденних виданнях: The Hollywood Reporter, Variety, Screen International, окрім того покази наших фільмів супроводжувались великою медіа увагою і в щоденних Каннських фестивальних виданнях, так само як у Film Francais та Cannes Market Daily вийшли великі статті про діяльність павільйону та українські покази“

Андрій Халпахчі особливо відзначив діяльність саме недержавних команд, які найбільш активно представляли свої фільми на кіноринку. Серед інших задач української участі в Каннах пан Халпахчі зазначив по-перше обмін досвідом:

“В рамках одного з візитів, які ми провели з пані Катериною Ющенко у Віллаж Інтернасьйональ, ми поспілкувалися з представниками Бельгійського павільйону. Бельгія та Угорщина, як відомо, мають одну з найуспішніших податкових програм в області кінематографу, так званий Tax Shelter. Ми привезли цей проект в Україну і тепер вже від парламентарів та урядовців залежить втілення цієї програми в Україні.“

Пан Халпахчі також подякував компанії Nemiroff, підкресливши, що відносини організацій є не спонсорськими, а саме партнерськими.

“Великий інтерес зарубіжних кінематографістів до роботи Українського павільйону на Каннському фестивалі, перші контакти, укладені між вітчизняними продюсерами та іноземними кінопрокатниками, яскраво свідчать про те, що шлях обраний компанією Nemiroff та Українською кінофундацією правильний. Являючись стратегічними партнерами ми і надалі будемо підтримувати вітчизняну кіноіндустрію і промотувати українське мистецтво в усьому світі“ – заявив керівник прес-служби компанії Nemiroff Тагір Імангулов.

Діяльність Павільйону вже під час роботи кіноринку почала давати конкретні результати: Всі наші фільми викликали великий інтерес як з боку представників міжнародних кінофестивалів, так і з боку зарубіжних теле- і кіно-прокатників і DVD- дистриб’юторів. Рекордсменом з продажів стала стрічка «Сафо» (Ялта Фільм), щодо якої ще в перші дні роботи Павільйону було підписано 5 ліцензійних угод, а зараз на стадії підписання знаходяться контракти з представниками дистриб’юторів з Північної Америки, Великої Британії, ряду європейських та азіатських країн.

Серед проектів на стадії виробництва найбільший інтерес викликали анімаційні фільми – перший український мультиплікаційний блокбастер «Микита Кожум’яка» студії Карандаш та новий проект Ялта Фільм «Пригоди бравого вояка Швейка».

Олег Малишевський, виконавчий директор «Ялта Фільм»: “Головне, що ми довели – це те, що український кінобізнес існує. Щодня з 10:00 до 18:00 протягом 10 днів ми здійснювали дуже напружену роботу. Було налагоджено більше 150 плідних бізнес-контактів. Що ж до фільму «Сафо», то він викликав найбільший інтерес у Центральній та Східній Європі, Азії, США та Канаді. «Пригоди бравого вояка Швейка», який ще знаходиться на стадії виробництва, вже було придбано для кінотеатральних, телевізійних та ДВД прав на 12 років для Чехії, Словаччини та Угорщини і готуються угоди з Польщею, Румунією, Болгарією, Австрією та Німеччиною“.

Представники фільму «Кастинг» режисер Олександр Шапіро та продюсер Сергій Литвин подякували Українській кінофундації та компанії Nemiroff за можливість представити своє кіно в Каннах. Серед досягнень свого перебування вони назвали, зокрема, запрошення актриси Вероніки Мудрої, яка дебютувала у «Кастингу», на головну роль у великий міжнародний кінопроект, зйомки якого відбуватимуться в США, пропозиції щодо дистрибюції фільму та подальшого співробітництва від таких великих компаній, як Co-production, MediaLuna, Fortissimo та RezoFilm, і нарешті змагання Берлінського, Локарнського та Маннгеймського кінофестивалів за право першими продемонструвати «Кастинг» у своїх програмах.

Більшість компаній представлених на Українському павільйоні отримали пропозиції щодо подальшого співробітництва та ко-продукції і мали змогу одразу підписати відповідні меморандуми чи угоди зі своїми новими зарубіжними партнерами.

Гості ж та учасники фестивалю і кіноринку вперше мали змогу комплексно ознайомитись з українським кіно, яке в Каннах було представлено дуже різними, але цікавими стрічками. Подивитись фільми можна було не тільки на кінопоказах (сеанси «Сафо», «Кастинг» та «Ілюзія Страху» пройшли при повних аншлагах), але й в Українському павільйоні (який був одним з найбільш відвідуваних на кіноринку).

Особливою та почесною подією став візит до Канн дружини Президента України і голови наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерини Ющенко, яка у перший день 16 травня, відвідала Український павільйон, де її зустрічали комерційний директор Каннського кіноринку Міріам Араб та директор Віллаж Інтернасьйональ Ріта Гьогебор, та взяла участь в презентації нових кінопроектів.

У вечері пані Катерина Ющенко разом з директором Української кінофундації Андрієм Халпахчі, головою ради директорів Nemiroff Холдингу Олександром Глусем, Міністром культури і туризму України Василем Вовкуном та Послом України у Франції Костянтином Тимошенком.урочисто відкрила прийом на честь українського кіно.

Пані Ющенко нагадала про знаковість Каннського кіноринку, адже саме тут минулого року зародилася ідея створення недержавної організації з промоції українського кіно в світі, якою стала Українська кінофундація, та відкриття власного національного павільйону, що тепер втілилася у життя.

Минулого року Київський МКФ «Молодість» та компанія Nemiroff започаткували традицію представлення вітчизняного кіно в Каннах, і вперше в історії фестивалю провели прийом-презентацію на набережній Круазетт. Цього року ініціативу продовжила Українська кінофундація, і повноцінна участь нашої країни у роботі кіноринку та створення власного павільйону є логічним кроком у просуванні вітчизняного кіно на міжнародних кінофестивалях.

Цьогорічний прийом на честь українського кіно, який Українська кінофундація, компанія Nemiroff та МКФ «Молодість» провели в ресторані Long Beach на набережній Круазетт, став не тільки центральним заходом роботи української делегації в Каннах, але й однією з найбільш визначних подій фестивального нічного життя:

- Гості - зірки світового кіно: Венсан Кассель, який після цієї вечірки заявив, що тепер обов’язково приїде в Київ (наприклад, на фестиваль «Молодість») та ще й разом з дружиною, Монікою Белуччі, легендарний режисер Отар Іоселіані, польський та міжнародний актор і режисер Єжи Сколімовський, зірки фестивального та кіно-бізнесового світу: директор у минулому Берлінського та Венеціанського кінофестивалів (та член журі 37-го МКФ «Молодість») Морітц де Хадельн, директор Вільнюського МКФ (і також член журі 37-го МКФ «Молодість») Гражина Арліцкайте, директор Каннського кіноринку Жером Пайяр, директор Міжнародної федерації кінопреси та кінокритиків FIPRESCI Андрій Плахов та ще багато інших відомих особистостей світу кіно, і всі українські учасники, які представляли свої фільми та компанії в Каннах;

- Яскравий перфоманс від етно-хаос бенду «Даха Браха»: музиканти виступали на фоні кіно-проекції, складеної з уривків фільмів, які Українська кінофундація представляла в Каннах. Прогресивна українська етно-музика не залишила байдужим жодного гостя. Венсан Кассель у якийсь момент і сам взяв участь у шоу, приєднавшись до артистів на сцені, а під кінець вечора музикантів ще декілька разів викликали «на біс»;

- Прикрасою вечірки стали страви української та французької кухні і вишукані коктейлі від Nemiroff.

У другі частині прес-конференції Максим Ільяшенко, генеральний директор МКФ «Молодість», організаційного партнера Української кінофундації та компанії Nemiroff, оголосив про наступний захід – Дні українського кіно в Парижі. “Центром проведення фестивалю українського кіно в Парижі стануть два зали центрального кінотеатру Filmoteque, відомого показами саме світового кіно та який відвідують кінознавці та молодь. На покази зможуть потрапити як звичайні глядачі (за придбаними квитками), так і запрошені гості і преса, яких вже зараз запрошує МКФ «Молодість» разом з французькими партнерами заходу. Ми плануємо цей захід не тільки як культурний, але й як кінобізнесовий. Вчора, зокрема, було оголошено про придбання прав та вихід у французький прокат дебютного фільму Кіри Муратової «Короткі зустрічі», який ,нагадаємо, режисерка особисто представить в Парижі в рамках програми Класика українського кіно“.
Андрій Халпахчі додав, що гостями фестивалю стануть також відомі французи, які віднедавна стали пишатися своїм українським корінням та відчувають себе справжніми українцями – Робер Осейн (мати якого народилася в Києві) та Крістіан Вадім (син Катрін Деньов та Роже Вадіма, батьки останнього в свою чергу виросли в Києві та Житомирі).

Дні українського кіно в Парижі (Soirees du cinema ukrainien), організовані Українською кінофундацією, компанією Nemiroff та МКФ «Молодість», відкриються прес-конференцією та прийняттям 3 червня в Українському культурному центрі та проходитимуть з 4 по 10 червня у Національній фільмотеці Франції.

В програмі Тижню буде представлено сучасне та класичне українське кіно, разом 10 повнометражних фільмів, 6 з яких ніколи ще не демонструвались у Франції, а також 6 короткометражних фільмів.

Також буде проведено ряд зустрічей, в яких візьмуть участь представники основних французьких прокатних та копродакшн-компаній, зокрема, Монік Гаяр (Arkeion Films), Люк Нтонга (Insomnia world sales), Філіп Бобер (The Coproduction Office).

Почесними гостями фестивалю стануть видатні українські режисери Кіра Муратова та Роман Балаян, які представлять свої повнометражні дебюти (в програмі Класика українського кіно) та нові фільми (в програмі Сучасне українське кіно), відповідно «Короткие встречи» і «Два в одном» та «Бирюк» і «Ночь светла». Дебютним та останнім фільмом («Криниця для спраглих» і «Молитва за гетьмана Мазепу») буде представлено також творчість Юрія Іллєнка.

Інші фільми програми будуть супроводжуватись вступним словом Андрія Халпахчі, директора Української кінофундації та Любомира Госейка, історика українського кіно.


Програма Тижню українського кіно в Парижі:

03.06.2008 – Український культурний центр

18:00 прес-конференція до Тижню українського кіно в Парижі за участі Андрія Халпахчі, директора Української кінофундації та художнього керівника Київського МКФ «Молодість» та української кінематографічної делегації
19:00 прийом від Української кінофундації та компанії Nemiroff та виставка-вернісаж фотограм з фільму «Два в одному» Кіри Муратової

04.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день відкриття

20:00 показ фільму «Два в одному» (2007) представляє режисер Кіра Муратова та сценарист Євген Голубенко

05.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день копродукції

18:00 показ фільму «Сафо» (2007) – найбільш успішного українського фільму, представленому на цьогорічному Каннському кіноринку
20:00 показ фільму «Оранжевая любовь» (2006) Алана Бадоєва представляє французький дистриб’ютор картини – Люк Нтонга (Insomnia world sales)

06.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день Романа Балаяна

18:00 показ дебютного повнометражного фільму Романа Балаяна «Бирюк» (1977) представляє режисер
20:00 показ фільму «Ночь светла» (2004) представляє режисер Роман Балаян

07.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день Київської поетичної школи

18:00 програма Класика українського кіно «Криниця для спраглих» (1965) Юрія Іллєнка
20:00 програма Класика українського кіно «Тіні забутих предків» (1964) Сергія Параджанова

08.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день молодого українського кіно

18:00 програма Сучасне українське кіно – повнометражний дебют «Біля річки» (2006) Єви Нейман
20:00 програма найбільш успішних українських короткометражних фільмів останніх років, зокрема відзначених на найбільших міжнародних кінофестивалях (Канни, Берлін, Клермон-Ферран, Київський МКФ «Молодість»):
- «Йшов трамвай №9» (2002) Степана Коваля
- «Проти сонця» (2004) Валентина Васяновича
- «Подорожні» (2005) Ігоря Стрембіцького
- «Таксист» (2007) Романа Бондарчука
- «На грані» (2007) Микити Ратнікова та Артема Сухарева
- «Кукла» (2007) Кіри Муратової

09.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день Мазепи

20:30 програма Сучасне українське кіно – останній фільм Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу» (2002)

10.06.2008 – Національна фільмотека Франції – день закриття

18:00 програма Класика українського кіно дебютний фільм Кіри Муратової «Короткие встречи» (1967)
20:00 програма Сучасне українське кіно – найбільш успішний український фільм національного кінопрокату «Сафо» (2007) Роберта Кромбі