Програма V Ювілейного «Кінофоруму України-2008» була насичена 50-ма подіями, за участю 120 компаній з 8 країн світу: Україна, Росія, Германія, США, Литва,  Польща, Ісландія, Ізраїль.
          
Офіційне відкриття Київського Міжнародного «Кінофоруму України-2008» відбулося за присутності генерального продюсера «Кінофоруму України» Андрія Різоля,  керівника «Служби кінематографії України» Ганни Павлівни Чміль, президента «Асоціації продюсерів України» Олексія Сєркова, генерального директора Національної кіностудії ім. О. Довженко Ставчанського Ігоря Леонідовича,  виконавчого директора компанії «Кінофорум Україна» Тетяни Смірнової, радника мера   м. Києва та президента Київського Медіа Холдингу Казбека Бектурсунова, кінопродюсера та члена правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографу в Україні» Дмитра Колеснікова.
         
Київський Міжнародний «Кінофорум України-2008» відвідав Міністр культури та туризму України Василь Володимирович Вовкун. Міністр поспілкувався з багатьма учасниками «Кінофоруму». В Медіацентрі він привітав  учасників та експертів першої публічної презентації кінопроектів, що створюються за бюджетні кошти і  зазначив, що «Кінофорум України»  дуже важливий для розвитку кінобізнесу України.

В перший день «Кінофоруму України» відбулася презентація першого прокатного фільму  «О, щасливчик!» від компанії «StarMedia» та присвячена цьому прес-конференція, що зібрала  велику кількість слухачів. На заході були присутні голова Наглядової ради компанії «Star Media» Влад Ряшин, Генеральний продюсер компанії Star Media  Юрій Мінзянов, креативний директор компанії Oлександр Семін, генеральний директор каналу ICTV Олександр Богуцький, актриса Ольга Полякова, які презентвали трейлер до фільму та розказали про унікальність підібраного складу акторів.
             
Вперше в історії «Кінофоруму України» Службою Кінематографії України за підтримки компаніі «Кінофорум Україна» і PR-компанії «Вавілон» були проведені публічні презентації нових кінопроектів, що знаходяться у стадії підготовки до виробництва і фінансуються за рахунок державних коштів.  Свої проекти презентували режисери: Валентин Васянович (проект “Undo”), Марина Кондратьєва (проект «Одного ранку я прокинуся»), Михайло Ільєнко (проект «Той, що пройшов крізь вогонь»),  Тарас Томенко (проект «Зона»). В обговоренні проектів приймали участь спеціалісти з різних галузей кіновиробництва, журналісти та кінознавці: директор кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе, директор компанії-дистрибутора «Люксом Україна» Єлизавета Плесконос, кіно редактор телеканалів «Сіті» та «Кіно» Дмитро Репік, Генеральний продюсер компанії «StarMedia» Юрій Мінзянов та інші. Представила кіно проекти і прийняла участь в дискусії керівник Служби Кінематографії України міністерства культури і туризма України Ганна Павліна Чміль. Модератором обговорення був журналіст Дмитро Іванов. Підсумовуючи дискусію експерти висказали свої побажання авторам і спробували спрогнозувати які перспективи (прокатні, фестивальні, телевізійні) чекають на зазначені проекти. Загалом перша спроба публічної презентації виявилася вдалою і дала змогу всім учасникам зрозуміти напрямки розвитку сучасної кінодумки.
 
Вперше в рамках «Кінофоруму України»  було організовано телеміст (відео-конференція) між американською Асоціацією кіновиробників (штат Огайо, США) та Асоціацією продюсерів України, який пройшов за підтримки і в приміщенні Посольства США в Україні. Головною тезою обговорення стала розбіжність систем і моделей кіновиробництва США та Європи. За відсутністю наявності державних структур кінематографій, виділення бюджетних коштів на виробництво фільмів, американська модель кіновиробництва повністю діє за стандартами ринкової економіки. На противагу цьому, європейська система сформована на моделі Co-production, яка сприяє залученню до спільних проектів виробників з різних країн світу.  Основним висновком проведеної відео-конференції для представників кіноіндустрії України стало підтвердження думки про те, що  Україна повинна орієнтуватися на Європейську систему Co-production, яка є реальною основою для  розвитку кіноринку.

 На  Кінокампусі  молодих талантів, стартував проект «Jazz.Open». На території знімального майданчика, на «Кінофорумі України -2008», було розпочато робочий процес по створенню кінострічки. Молодій режисерці Світлані Топор вдалося відзняти значну частину проекту. Остаточне завершення проекту відбудеться після натурних зйомок та монтажу.

Також, на «Кінофоруму України» відбувався мультиплікаційний Кінокапмус, спільно зі студією «Червоний собака». Всі дні форуму проводився майстер клас по створенню мультфільмів дітьми. Готовий мультфільм було показано на закритті «Кінофоруму України-2008».
              
Серед заходів «Кінофоруму України» відбулися презентації, допрем’єрні покази та демонстрації таких  кінофільмів:

- Допрем’єрний показ фільму «Красный жемчуг любви» (Червоні перла кохання) від компанії-дистрибутора «Аврора фільм»;
- Презентація спецефектів фільму «Ілюзія страху», режисера Олександра Кірієнко;
- Допрем’єрниц показ фільму «Список контактів», режисера Марселя Ланженеггера від компанії-дистрибутора «Аврора фільм»;
- Презентація та показ короткометражних фільмів «Ріка», «Закон», «Хто помре сьогодні?» від студії «Дебют» Національної кіностудії художніх фільмів  ім.  О. Довженка;
- Презентація фільма «Владика Андрій», режисера Олеся Янчука від Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка;
- Презентація фільма «Богдан Хмельницький», режисера Миколи Мащенко від Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка;
- Демонстрація кінофільму «100 років  ялтинському кіно» від Ялтинської кіностудії, режисер Андрес Пуустусмаа;
- Презентація альманаху «Київ, я люблю тебе», режисера Ю. Терещенко;
- Презентація та показ документального фільму «Навіки Ваш Київ» від Київського Медіа Холдингу;
- Презентація проекту «Кольори часу». Показ першого фільму з циклу «Колективне червоне», режисера Лариси Артюгіної.


23 квітня у  кінотеатрі «Україна» відбулася V Церемонія нагородження головної професійної кінопремії України - «V Національної премії кінобізнесу України» та ІІ Церемонія нагородження Спеціалізованої премії реклами в українському кіно «25 кадр».
 
Переможцями у номінаціях «Національної премії кінобізнесу» стали:

- Людина – легенда українського кіно –  Кіра Муратова
- Найкращий регіональний кінотеатр - «Сінема Сіті», м.Одеса
- Найкращий кінотеатр столиці - Культурний центр «Київ»
- Найкращий іноземний прокатний фільм - «Іронія долі. Продовження».
- Компанія-дистрибутор «Геміні»
- Найкращий вітчизняний прокатний фільм - «Інді». Компанія-дистрибутор «Аврора Фільм»
- Найкраща компанія-дистрибутор - В&H , Генеральний директор Богдан Батрух
- За підтримку і розвиток некомерційного кіно - Кінотеатр «Жовтень», м. Київ
- За розвиток кінопрокату в Україні - Компанія «Кіносвіт»
- Кіноактор року - Богдан Ступка
- Кіноактриса року - Наталія Бузько
- ЗМІ, що найкраще висвітлює події українського кіно і кіно бізнесу - «Кіноколо»
- Інновації в  кіноіндустрії - Компанія «Техномедіа»
- За найкращий трейлер до телевізійного фільму - Фільм "Сім днів до весілля". Компанія Inter Media Production
- За гармонію ідеї та втілення задуму фільму -  фільм "Сповідь Дон Жуана". Режисер Андрій Бенкендорф . Компанія Inter Media Production
 
Спеціальні  відзнаки отримали:

- Національна кіностудія ім. О. Довженка на честь 80-річчя  заснування
- Українська фільм-комісія
- Компанія  «SOTA Cinema Group»
- Асоціація Продюсерів України


Переможцями у номінаціях Спеціалізованої премії реклами в українському кіно «25 кадр» стали:

- Найкращий трейлер - фільм «Два в одному», компанія Sota Cinema Group
- Найкращий кі-арт - фільм «Два в одному». Євген Голубенко, Олексій Голуб, компанія  Sota Cinema Group
- Найкращий таг-лайн - фільм «Два в одному» . Олег Кохан, компанія Sota Cinema Group
- Найкращий інтернет сайт  - фільм «Оранжевая любовь». Компанія Stumptown Media
- Найкраща BTL акція.  Промо – акція - фільм «Інді». Ірина Білик, кліп  «Нас нет»
- Найкращий саундтрек до фільму - фільм «Інді» , Ніно Катамадзе
- Найкраща BTL акція.  Презентація фільму - фільм «Два в одному», компанія Sota Cinema Group.

Підбиваючи підсумки V Київського Міжнародного «Кінофоруму України – 2008», наводимо висновки експертів кіноіндустрії України – безпосередніх учасників форуму:

Ганна Павлівна Чміль, керівник Служби кінематографії міністерства культури та туризму України:
«Кінофорум України» ще раз підтвердив статус головної події кінобізнесу України, який щорічно підтримується розширенням тематик конференцій та презентацій. Вагомою подією стала перша публічна презентація кінопроектів, завдяки якій «Кінофорум України» довів можливість вивчити громадську  думку до початку створення кіно за бюджетні кошти та отримати фахову критику експертів.

Вадим Владиславович Тищенко, технічний директор «Кінопрокату Україна»:
На "Кінофорумі України-2008" вирішили багато завдань, зустрілися з багатьма людьми. Вдалося поспілкуватися з Міністром Культури й туризму України з приводу цифрового кіно. Одним з результатів наших переговорів стала домовленість про встановлення  першого Стерео-залу. Із продуктивних зустрічей можна також відмітити успішно проведені переговори з компанією "Невафільм".

Олена Возгоменчук, прес-аташе Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженко:
Ми повністю задоволені результатами нашої участі у "Кінофорумі України-2008": багато нових знайомств, нових контактів. За час виставки до нас на стенд підходили й цікавилися кінопрокатники, представники ЗМІ, з якими ми обмінялись контактами й домовились про майбутнє співробітництво.

Павло Кукелко, начальник відділу продажу компанії "R Keeper- Сервіс":
За час виставки придбали багато корисних контактів. І найголовніше, завдяки "Кінофоруму України", в нас з'явилися клієнти, які вирішили перейти на більш дорогий і якісний товар.

Олексій Бондаревський, директор компанії "Ukranian pro design group":
Цього року на "Кінофорумі України-2008" результатом нашої участі стало придбання декількох нових партнерів. Прагну відзначити таке цікаве й безпрецендентне рішення організаторів "Кінофоруму України", як відеоконференція з американськими кіновиробниками.  

Сергій Гончаренко, заступник директора по розвиткові компанії "ОПТА":
Як завжди хотілося б подякувати організаторам "Кінофоруму України", організація форуму гарна. Тут ми зробили перші кроки по здійсненню ідеї створення " Опта-Клубу". На "Кінофорумі України-2008" був проведений дружній прийом, організований нашою компанією, завдяки якому ми зрозуміли що точно будемо продовжувати організовувати заходи такого роду.