Красавица и чудовище Красуня і чудовисько (Beauty and the Beast)

Смотреть трейлер
Сюжет
Экранизация известной сказки. Принц-монстр влюбляется в девушку, которая пытается разрушить наложенные на него злые чары.
Трейлер №2 (украинский дублированный)
Кадры
Рецензии

Краще б йому залишитися Чудовиськом


Було ясно, що фільм Білла Кондона «Красуня і Чудовисько» буде зроблено за каноном анімаційної стрічки 1991 року. Тому отримати дивіденди за рахунок нових сюжетних ідей він навряд чи міг. Залишалися картинка, музика і цікаві актори. Із картинкою і музикою все непогано, а ось з акторами вдалося трохи гірше.
Студія Дісней славиться майстерністю «облаштовувати» у своїх фільмах і мультфільмах казкову атмосферу. Персонажі, зокрема, у мультфільмах, можуть дратувати своєю легковажністю, кривлянням і дуркуванням, проте казка, чари, диво відчуватимуться – будь-якому разі, за поодинокими винятками. Цим виняток «Красуня і Чудовисько», певна річ, не став. Картинку відполіровано до блиску: затишне пасторальне село із невибагливими бажаннях і побуті жителями, чудові довколишні краєвиди, зловісний ліс і замок із чудовими інтер'єрами, що дихає старовиною і таємницями, де за кожним рогом і на кожній сходинці чекає несподіванка. Вражає. Як і костюми, які тішать око кожним своїм манжетом та оборкою. Вони просто розкішні, відчувається, що саме тут, як ніде, творці попрацювали на славу. Не знаю, скільки сенсацій подарує нам наступного року «Оскар», але однією з них, поза сумнівом, стане відсутність картини Кондона у номінаціях за кращу роботу художника, кращий грим, костюми і зачіски. Втім, думаю, статус і авторитет «Красуні ...», який підкріпить ще і дуже вагома каса, місця в цих категоріях забезпечать.
Щодо музики не так упевнений. Старі композиції, звичайно, сколихнули ностальгію і порадували звучанням у повному метрі, але кілька нових залишили лише приємне враження, не більше. Хоча хто його зна? Емма же Вотсон не кожного дня у кіно співає.
Акторам грати було загалом нічого - все репліки їм прописали 25 років тому, а нових сюжетних ідей у стрічці обмаль. Щоправда, можна виокремити лінію з історією матері Белль, ось вона справді вдала, решта не сильно радує, в тому числі переінакшений у порівнянні із мультфільмом вступ, який пролітає надто швидко і зіжмакано. У результаті у фільмі я би виокремив, по суті, тільки одну справді яскраву акторську роботу - Люка Еванса у ролі Гастон. Із нею Люк буквально зріднився потрапив, персонаж немовби саме під нього прописали. Втім, тут швидше варто віддати належне акторові, який, блискуче вжившись у ролі. Еванс щонайменше на рівних грає із Белль, а вже Чудовисько переграє за всіма статтями.
Що ж стосується ЛеФо у виконанні Джоша Гада і пов'язаного з ним скандалу, я навряд чи зрозумію: навіщо було взагалі про це згадувати, загострювати на цьому увагу, а потім розкручувати, смакувати, епатувати, розбирати на запчастини в обговореннях? Тим більше, що предмету для суперечки, як з’ясувалося, по суті, - жодного. Якби про це не згадали, ніхто би цієї легкої посмішки та ласкавого погляду ЛеФо у бік Гастона (цікаво, але про те, що сам Люк Еванс нетрадиційної сексуальної орієнтації, по-моєму, не згадав ніхто), і не помітив би. Ну то що? Так, є цей погляд і посмішка у фільмі, але немає там ані виклику, ані епатажу. Взагалі нічого. Якщо це був піар і реклама, то, на мій погляд, незграбні й абсолютно непотрібні, фільм і мав сильні позиції перед прокатом.
Щодо Белль є цікаві думки. Сам сюжет про Красуню і Чудовисько у своїй основі феміністський. Адже більшою мірою все залежить від жінки, й основна заслуга належить їй. Вона просто відкриває в собі нові якості - здатність за потворністю розгледіти красу. Іншими словами, жінка в цій історії тільки підноситься, прогресує над собою, а чоловік – від початку грішний, на дні прірви, звідки йому дають шанс вибратися, але в кінцевому рахунку від нього залежить не все. Вирішальне слово має жінка: покохала вона тебе - бути тобі знову Принцом, ні - залишишся Чудовиськом до скону. У цьому зв'язку в нашу добу гендерного рівноправ'я вибір актриси на роль Белль був питанням геть не другорядним. І те, перевагу віддали Еммі Вотсон, відомій своїми феміністичними переконаннями, гадаю, зовсім не випадково.
Крім того, на мою думку, свою роль тут зіграв і фактор інтелекту й освіченості. Так, Белль не дурепа і в мультику 25-річної давності, але цю рису в її характері теж непогано було посилити. А Емма для початку і сама по собі дівчина недурна, начитана, вже із вищою освітою. Крім того, хоче цього Емма чи ні, а від Герміони Грейнджер їй нікуди не дітися, у свідомості багатьох вона залишається передусім «розумницею із Гогвортсу», а, отже, і її Белль насамперед асоціюватимуть із високим інтелектом. Ні, ніхто не заперечує, що Вотсон сама по собі красива і чарівна, але ж красива розумниця краще за просто красуню, чи не так? Тут Діснею треба віддати належне: аби зважитися на зміну іміджу Красуні і піти проти канону, треба було мати сміливість.
Із Принцом теж на це зважилися, але краще б цього не робили. Я, звичайно, не провідний експерт у питаннях чоловічої краси, але після того, як побачив Принца в його справжньому вигляді, чесне слово, подумав, що краще б йому було залишитися Чудовиськом. Цікаво, може, Белль подумала те саме? Ні, я абсолютно нічого не маю проти Дена Стівенса, з великою повагою ставлюся до британської акторської школи, але хоч убийте мене, це не Принц, який має бути кращим із кращих! Зрештою, взяли б Річарда Меддена із «Попелюшки», який там теж є Принцом? Щодо нього теж можна сперечатися, але аргументів «проти», мені здається, буде трохи менше. І він теж британець, коли вже вирішили віддавати перевагу акторам з Туманного Альбіону. Принц же у виконанні Стівенса - в результаті найслабше місце «Красуні і Чудовиська». У той час, як, навпаки, мало бути найсильнішим.
Загалом у плані акторських робіт більше у картині нема про кого говорити. Досить дивно, правда, коли говориш про фільм, де зайняті, на хвилиночку, ще Єн Маккеллен, Емма Томпсон, Юен МакГрегор? Не останні люди в акторському цеху. Але це якщо не знати специфіку їхніх ролей у Кондона. А вони там, так би мовити, в «чистому вигляді» не дуже великі, хоча побачити на екрані ці метрів завжди приємно.
Точно із враженнями від «Красуні і Чудовиська» в повному метрі мені визначитися складно. Напевно, найточнішим буде сказати: непогано, що цей фільм зняли, але якби і не зняли, ніхто нічого не втратив би. Окрім Діснея, який заробив на ньому вже понад мільярд, звісно.

Написать рецензию
Чтобы написать рецензию необходимо Авторизоваться
Отзывы (0)
Чтобы оставить отзыв необходимо войти на сайт.
Похожие фильмы