Валериан и город тысячи планет Valerian and the City of a Thousand Planets

Смотреть трейлер
мин
Оператор: Тьерри Арбогаст
Композитор:
Слоган: «From the visionary director of The Fifth Element and Lucy»
Премьера в мире:
Премьера в Украине: 10 августа 2017
Рейтинг MPAA: PG-13
Сюжет
Путешествующего во времени агента Валерьяна вместе с напарницей Лорелин отправляют исследовать галактическую империю.
Трейлер №3 (украинский дублированный)
Кадры
Рецензии

Космічна казка

Про яке кіно Люк Бессон мріяв, яким його бачив, планував, заявляв, рекламував, таким його і зняв. Із безліччю переваг і геть не критичними недоліками. Картині «Валеріан і місто тисячі планет» справді варто було дочекатися свого часу, аби фантазія та сміливі ідеї режисера могли спертися на широкі можливості, які відкривають технології перед сучасним кіно.
В результаті ми отримали неймовірно багатий цивілізаціями, расами і різновидами Всесвіт, насичений безліччю персонажів, деталей, подробиць, буйством барв і вдало підібраними тонами, від яких неможливо відвести очей із самого першого кадру. Вже за одну візуальну насолоду «Валеріану ...» можна сміливо виписувати найвищий бал. Добре попрацювала вся творча команда, але хто точно не з'їв свій хліб надаремно, а заробив ще і на солодке, так це художники і фахівці зі спецефектів, які вклали в цей світ всю свою фантазію та професіоналізм.
Не знаю, чи випаде нагода ознайомитися з коміксами «Валеріан і Лорелін» П'єра Крістіна і Жана-Клода Мезьєра, але вже зараз можна тільки дивуватися невичерпному багатству їхньої фантазії, завдяки якій їхніми ідеями змогли надихнутися, з-поміж інших, такі культові франшизи, як «Зоряні війни» й «Аватар »(будемо вважати, що це вже теж франшиза, пам’ятаючи про наполеонівські плани Кемерона). Коли у «Валеріані...» тебе буквально приголомшує розмаїття жителів Космосу, а в наступному кадрі ти милуєшся серед інших ну геть чисто викапаним братом Джабби Гатта, стає зрозумілим, чим надихався Джордж Лукас із «Зоряними війнами». А милуючись і співпереживаючи одній з найбільш просунутих, але водночас найкрасивіших і найвразливіших у фільмі рас, не хочеш, а згадаєш аватаровських на'ві, хоч останні все ж виглядають стійкішим до випробувань народом.
Дуже вдалою сюжетно-візуальною знахідкою стали у Бессона і спритні довгоносі диваки, яких легко запам'ятати навіть серед такого розмаїття героїв. Однак конкуренцію у плані чарівності, поза сумнівом, виграє зворушливий «дракончик», який відразу ж змусив згадати оригінальних представників фауни чарівного світу Джоан Роулінг у «Фантастичних звірах...». А раса таких собі напівтролів навіює асоціації вже відразу і з «Гаррі Поттером», і «Володарем перснів». І це тільки найяскравіші істоти, таких в «Валеріані ....» можна ще назвати щонайменше з десяток.
Не менш круто виконані в картині інтер'єри, пейзажі та панорами, передусім що стосується тієї самої просунутої нації та їхньої планети, але й окрім них, тут чим помилуватися і на чому спочити оку. Повторюся, у візуальному плані стрічка бездоганна.
Що ж до сюжету... Так, за бажання до нього можна причепитися, і це буде цілком обгрунтовано. Зокрема, можна сказати, що романтична лінія дещо непереконлива та шаблонна, що схематично прописано людську расу, їх характери і стосунки між її представниками, що, нарешті, кульгає головна інтрига, де все передбачувано, а тому нудно.
Однак особисто в мене такого бажання не було ні під час перегляду, немає його і зараз. Чому? Як аргумент до чудового візуалу додам атмосферну музику Олександра Депла, який поки мене по-справжньому ще не розчарував жодного разу, і сподіваюся, не зробить цього в майбутньому.
Ну, і гру акторів, в першу чергу - головних, хто б що не казав. Дейн ДеГаан швидко зростає в професійному плані. У «Найбільш п'яному окрузі в світі» я його для себе просто відзначив, а за кілька років в недавніх «Ліках від щастя» я вже отримував справжнє задоволення від його гри. Навіть помітне в цьому фільмі прагнення Дейна закосити під ДіКапріо і те пішло його герою тільки на користь. І вже буквально на підході новий фільм за участю ДеГаана - історична драма із 17 століття «Тюльпанна лихоманка», в якій Дейн грає разом із Джуді Денч, Алісією Вікандер, Крістофом Вальцем, і яку постараюся ні за що не пропустити. У Бессона же актор на хорошому рівні видав усе, що від нього вимагалося, - до Валеріана в його виконанні особисто у мене питань нема. Як я вже говорив, роман Валеріана і Лорелін деякі можуть назвати непереконливим і вимученим, але для мене він цілком прийнятний, як і «хімія», яку Дейн з Карою Делевінь, на мій погляд, знайшов без проблем. Ну і гумор як від Валеріана, так й у фільмі загалом вийшов вдалим і аж ніяк не тупим.
Не розчарувала і власне Кара, яка відмінно зіграла одночасно задерикувату і ніжну Лорелін, однаково переконливу і коли круто б'ється, не втрачаючи самовладання за стресових обставин, і в іронічних діалогах із Валеріаном, і в сентиментальних сценах з ним же, в які ці діалоги можуть перейти буквально за мить, і в незалежній поведінці з начальством. Фільм Бессона став для мене третім з її участю після «Пена: Подорожі в Небувалію» і «Загону самогубців», які справили на мене гарне враження. До цього були «Анна Кареніна», «Обличчя ангела» і «Паперові міста», де Делевінь не сильно вразила, але там швидше була проблема слабеньких сценаріїв, аніж провина актриси. До речі, в тій самій «Тюльпанній лихоманці» Кара знову перетнулася з ДеГааном, тож тепер буде нагода глянути на їхній дует в інших декораціях та іншій історії.
Не можна не сказати і про Ріанну. Не можу себе назвати великим її фанатом, але те, що вона видала в «Валеріані...» і як актриса, і як співачка, - вражає. Її героїня разом із головними персонажами, мабуть, найбільше запам'ятовується в цьому фільмі, настільки багато пристрасті та емоцій вона вклала в роль, при тому, що екранного часу в неї було небагато.
Ітан Гоук і Клайв Оуен тут непогані, але не більше того. Той же хвацький генерал у виконанні Сема Спруелла мені видався навіть харизматичнішим і за Ітана, і за Клайва. Славетний Рутгер Гауер - знову на звичному для нього високому рівні, але роль у нього зовсім вже невелика: аби насолодитися грою метра, елементарно забракло часу.
Тож хто чекає від фільму «Валеріан і місто тисячі планет» красивої космічної казки/легенди, думаю, її отримає. Бессон створив унікальний, дивовижний і неповторний світ, сповнений краси та зловісних таємниць. Мене він зачарував, і дуже шкода, якщо повернутися туди більше не доведеться.

Написать рецензию
Чтобы написать рецензию необходимо Авторизоваться
Отзывы (0)
Чтобы оставить отзыв необходимо войти на сайт.
Похожие фильмы